El Projecte

En quin context sorgeix la idea?

La relació entre transparència i ‘bon govern’, el rendiment de comptes i la participació ciutadana s’han convertit en elements claus en el comportament de les institucions públiques a l’hora de desenvolupar les seves funcions. En bona mesura, la relació directa entre la corrupció i la falta de confiança dels ciutadans cap als gestors públics ha incrementat la necessitat d’aportar instruments que informin als ciutadans i permetin realitzar un seguiment exhaustiu de l’activitat desenvolupada per les administracions.

Ja a inicis de 2013 s’anunciava la tramitació de dues de les lleis en matèria de transparència, l’estatal i l’autonòmica, per part del govern espanyol i català. Va ser en aquest moment que, des de la Fundació Carles Pi i Sunyer, es va considerar oportú impulsar un projecte per tal de recollir la informació que posaven a l’abast els municipis catalans en els seus portals i llocs web amb l’objectiu de poder obtenir una primera lectura de la situació de partida abans de l’aprovació d’aquesta normativa.

En què consisteix el projecte?

El projecte sobre Transparència Municipal ha suposat la realització d’una radiografia exhaustiva individual de les pàgines web dels ajuntaments catalans, identificant quina informació està disponible i com s’hi pot accedir. S’inclouen en l’estudi tots els municipis de Catalunya de més de 500 habitants, exceptuant la ciutat de Barcelona, que suposen un total de 620 casos. D’acord amb les característiques del projecte, el treball de camp es va desenvolupar de manera no presencial entre els mesos de juliol de 2013 i gener de 2014.

Ateses les dates d’elaboració i desenvolupament del treball de camp, no es disposava de la normativa definitiva aprovada, de forma que la construcció del procés de recerca es va elaborar prenent com a referència els estàndards i requeriments establerts per organitzacions internacionals com la OCDE o el Consell d’Europa i adaptant-los a la realitat local catalana. L’anàlisi es va realitzar a partir d’un qüestionari que va completar un equip d’investigadors de la Fundació.

[Per llegir més informació sobre la metodologia del projecte podeu consultar el quadern metodològic de transparència del nostre blog].

Reptes de futur

Les lleis de transparència espanyola i catalana van ser aprovades al desembre de 2013 i 2014, respectivament (Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern i Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern), fet que ens ha permès valorar la situació prèvia a la seva publicació i ens anticipa als canvis que poden succeir un cop originada l’entrada en vigor d’aquestes.

De fet, no són pocs els debats entorn a la factible aplicabilitat d’aquestes normatives i/o a l’adequada durada de la vacatio legis fins que la llei entra en vigor. Les obligacions tant minucioses i particulars que exposen, sobretot pel que fa a la llei catalana, podrien dificultar el compliment de la mateixa. El concepte de ‘bona governança’, doncs, podria quedar molt lluny del que pretenen manifestar les lleis de transparència. En tot cas, aquestes hipòtesis no deixen de ser suposicions que, de moment, fins que no entrin totalment en vigor les dues normes, no podrem resoldre.

Ara per ara, els resultats actuals posen de manifest diferències importants en el grau de transparència assolit en els municipis catalans que en molts casos depèn del territori, la grandària poblacional i el volum pressupostari. Per tant, podem percebre la dificultat que suposarà l’aplicació de les normes i detectar els possibles entrebancs que poden sorgir a l’hora de dur a terme les obligacions de ‘publicitat’ dirigides als ens locals. Per aquests motius, un dels reptes de futur seria la realització d’una segona edició del projecte per tal d’identificar els canvis detectats en relació a la primera edició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s